
Sprayvaccination i huset
At vaccinere med spray er en teknik designet til at få vaccinen i kontakt med øjnene, hvor den haderske kirtel sidder i nederste øjenlåg, næsens bihuler og de øvre luftveje.
Læs mere om den haderske kirtel og immunforsvaret i fjerkræ
Denne teknik kræver specielt tilpasset udstyr, der gør det muligt at indstille størrelsen af dråber. Hvis dråberne er for store, går en betydelig mængde vaccine tabt, fordi den falder på strøelsen, og det nødvendige immunsystemrespons opnås ikke nødvendigvis.
Hvis dråberne er for små (<50 mikron), kan fordampning på grund af varmen i huset reducere deres størrelse til mindre end 5 mikron på få sekunder. Disse ekstremt fine dråber kan trænge dybt ned i luftrøret, i lungerne og luftsække og kan fremkalde uønskede vaccinereaktioner. Sprøjten og dysen spiller således en vigtig rolle for en god sprayvaccination.
Testspray kan være nyttigt for at vurdere vandmængden til vaccineblandingen
Inden vaccination med spray kan det være nyttigt at foretage en ”test spray” for at se hvor meget vand der skal til for, at du kan nå igennem hele huset med vaccineblandingen.
Der skal en vis mængde vand til for at opnå en god vaccination, så hvis kyllingerne er i et mindre område eller i kasser ved ankomst, er tommelfingerreglen: 0,5 liter – 1 liter pr. 1000 kyllinger (1000 doser) som vaccinen blandes op i. Alt efter dit rygsprøjteudstyr og antallet af kyllinger, kan det være nødvendigt at vaccinere et halvt hus ad gange.
Sprayvaccinationen foregår ved at gå langsomt gennem huset og spraye ensartet med en afstand på ca. 20 cm til kyllingerne. Vaccinen er ikke brugbar efter 2 timer efter opblanding i vand så det er vigtigt kun at blande til det du kan nå på 2 timer.
I mange fjerkræbesætninger er det almindeligt at vaccinere kyllingerne ved brug af en rygsprøjte, mens man bevæger sig gennem huset. Ceva’s rygsprøjter er designet til at vaccinere mod luftvejssygdomme, såsom infektiøs bronkitis (IB) og Newcastle Disease (ND).
For at vaccinere effektivt skal størrelsen på dråberne styres. Det gør man nemmest ved at styre trykket i rygsprøjten og ved brug af en dyse, der tildeler nøjagtige fastsatte dråbestørrelser af vaccinen.
Rygsprøjten kan fås med forskellige størrelser dyse, så du kan ændre dråbestørrelsen alt efter vaccine.
Ceva tilbyder rygsprøjter med forskellig kapacitet.
Spørg altid din dyrlæge om råd i forhold til behovet i din besætning.
Lys, temperatur og ventilation ved sprayvaccination
Det kan være nødvendigt at reducere lyset i huset ved store kyllinger/hønniker, så de er mere rolige. Hvis temperaturen skrues et par grader ned, vil kyllingerne/hønnikerne samle sig i grupper og være nemmere at styre.
Ventilationen skal også slukkes eller reduceres under sprayvaccination for ikke at trække vaccinen for hurtigt igennem huset.