Forpjusket hønekylling, kan være tegn på aviær influenza også kaldet fugleinfluenza_Ceva

Udviklingscyklus for parasitten Eimeria

Afhængigt af Eimeria-arten er occidiens livscyklus fuldført efter cirka fem til otte dage. Udviklingen følger disse 7 trin – se figuren nedenfor.

Coccidien Eimerias livscyklus i fjerkræ_Ceva
Parasitten Eimeria’s livscyklus hos fjerkræ, der består af 7 udviklingstrin.

Trin 1:

Uforløste oocyster udskilles i afføringen og ender i strøelsen. Oocyster sporulerer (bliver smitsomme) når staldmiljøet har tilstrækkeligt med fugt, ilt (ventilation) og varme. Oocyster er ekstremt modstandsdygtige og kan overleve op til et år i tørre, kølige omgivelser.

Trin 2:

Sporulerede oocyster indtages af fjerkræet, når det hakker i jorden eller i strøelsen. Sporulerede oocyster indeholder fire sporocyster, der hver indeholder to smitsomme sporozoitter.

Trin 3:

Sporocyster og derefter sporozoitter frigives i tarmen fra sporulerede oocyster ved excystation (frigives fra sit hylster), en proces der bliver gjort nemmere af fjerkræets fysiske maling af frø og korn samt tilstedeværelsen af fordøjelsesenzymer og gallesalte.

Trin 4:

Sporozoitterne trænger ind i tarmcellerne for at starte udviklingen af aseksuelle intracellulære skizonter, dvs. udviklingen foregår inde i tarmcellerne. Skizonter producerer store mængder af den næste invasive fase, kaldet merozoitter, der trænger ind i andre tarmceller for at producere yderligere en generation af skizonter.

Trin 5+6:

Antallet af aseksuelle generationer varierer fra to til fire afhængigt af coccidiearten. Aseksuel formering resulterer i en eksponentiel stigning i parasittens antal.

Trin 7:

Med hver efterfølgende cyklus øges antallet af oocyster i stalden. Medmindre kyllingerne har udviklet immunitet eller et middel mod coccidier er taget i brug, vil de gunstige staldforhold til sporulering, føre til en opbygget trussel mod unge fugle, som ikke vil være i stand til at klare denne pludselige, eksponering for et massivt antal smitsomme sporulerede oocyster.