Drikkevandsvaccination af kyllinger fra Ceva

Drikkevandsvaccination af fjerkræ

Vaccination via drikkevandet er sikkert den mest anvendte vaccinationsteknik på verdensplan. Når den forberedes godt, giver den meget gode resultater og kræver meget lidt ekstra udstyr.

Der er nogle faktorer som det er vigtigt at kontrollere for at sikre, at alle får en korrekt dosis vaccine. Målet med en drikkevandsvaccination er at give hver kylling/høne en dosis vaccineopløsning. Det er enkel metode til flokvaccination med levende fjerkrævaccine, men den kan være tidskrævende og svær at udføre så hver høne får en dosis vaccineopløsning, når hun drikker.

 

En kylling vil først, når den er 10 dage gammel kunne drikke nok til at få fuld vaccinedosis.

Indtil da anbefales sprayvaccination.

 

Man skal være opmærksom på om drikkevandssystemet er slidt, om det for nylig er blevet ændret eller brugt til andet som tildeling af syrer, vitaminer eller medicin da det kan forringe vaccinens effekt.

Det er tilrådeligt at evaluere den vaccinedosis, der indtages, hver gang der foretages vaccination via drikkevand og især hvis man er i tvivl om vaccinationsteknikkens kvalitet:

  • hvis der er kliniske tilfælde
  • hvis der ses vaccinereaktioner
  • hvis der er dårlig ydelse på trods af et korrekt udført vaccinationsprogram.

Cevamune bruges til at beskytte vaccinen mod urenheder i vandsystemet, men brugen af Cevamune® giver også vaccineopløsningen en intens blå farve. Ved vaccination via drikkevandet forenkler dette overvågningen af fordelingen af opløsningen i systemet og om vaccineblandingen når frem til alle nipler. Den blå farve vil også farve hønernes tunge, svælg og kro midlertidigt som et godt tegn på, at hønen har drukket af vaccineblandingen.

Håndtering af vacciner

Vaccinerne skal altid opbevares og transporteres koldt mellem 2°C til 8°C lige indtil brug.

De må ikke nedfryses og skal beskyttes mod direkte lys.

Efter vaccinerne er opløst i vand, holder de i 2 timer.

 

Er alle kyllinger vaccineret?

Med Cevamune® kan du tjekke vaccineoptagelsen hos kyllingerne efter vaccination i drikkevand mod IB (infektiøs bronkitis) eller Gumboro.

Læs mere

Vejledning til vaccination af kyllinger og høner i drikkevandet

I Danmark vil vi ofte vaccinere ad 2 omgange: halvdelen af doserne gives i drikkevandet over 2 timer. Herefter gives den anden halvdel af doserne i en ny stamopløsning over de næste 2 timer. Det er mere sandsynligt, at alle hønerne får en fuld dosis vaccine, når der er vaccine i drikkevandet i 4 timer i træk.

Inden vaccination

  • Der må ikke være desinfektionsmidler eller andet i vandsystemet 24 timer inden vaccinationen.
  • Hvis muligt, så skyl vandsystemet og medicinblanderen igennem inden vaccinationen.
  • Undersøg hvor meget vand, der drikkes på 2 timer. Efter 2 timer vil vaccinen ikke længere være levedygtig i vandstrengene. Derfor er det vigtigt først at blande vaccinerne med vand lige inden brug så vaccinerne er effektive længst muligt i vandstrengene.
  • Det er vigtigt at vide, hvor længe vaccineblandingen vil være om at nå ud til de fjerneste nipler, da vaccinerne har begrænset levetid i vandstrengene. På den måde ved du, at vaccinerne kommer helt ud til de fjerneste hjørner i stalden, så alle høner får tilbudt vaccineopløsning. Til det kan bruges Cevamune, som farver vandet synligt blåt.
  • For at beskytte vaccinen bedst muligt i vandstrengene bruges en vandstabilisator. Det kan være Cevamune eller skummetmælk. For Cevamune: 1 tablet pr. 100 liter drikkevand, og for skummetmælk anbefales: 1 liter pr. 20.000 doser eller 2 gram skummetmælkspulver pr. liter vand.
  • Stil medicinblanderen på 1 %:
  • Stamopløsningen laves herefter som 1% af den mængde vand, der drikkes på 2 timer. Hvis de drikker 2000 liter, er stamopløsningen 20 liter vand (husk at medregne evt. tilsat skummetmælk).

Blanding af vaccine: (Umiddelbart inden vaccination)

  • Fjern metalhætten fra vaccineglassene.
  • Vask hænderne og brug gerne handsker.
  • Brug en ren beholder til stamopløsningen f. eks en plastikspand, der ikke bruges til andet, og brug rent vand fra den kolde hane.
  • Tilsæt vandstabilisator Cevamune eller skummetmælk til vandet, inden vaccinen blandes i.
  • Læg det beregnede antal vaccineglas ned i den beregnede mængde vand til stamopløsningen. Du må gerne opløse vaccinerne i en mindre mængde vand, som du tager fra stamopløsningen tilsat Cevamune eller skummetmælk f.eks. 2 liter, hvis det er nemmere at håndtere. Husk, det skal være en ren plastik beholder og husk at hælde koncentratet tilbage i stamopløsningen, efter vaccinerne er opløst.
  • Tag proppen af vaccineglassene under vand. Der er undertryk i glasset, så vandet vil strømme ind. Når glassene tages op, så fyld dem med lidt vand og ryst let, så alt pulveret er opløst og er ude af hætteglasset.
  • Tilslut medicinblander til stamopløsningen
  • Start vaccinationen.
  • Tjek at det svinder i stamopløsningen, og at opløsningen er væk efter 2 timer.

Sådan overvåger du vaccineindtag ved drikkevandsvaccination med Cevamune

Ved afslutningen af vaccinationsprocedurerne tjekkes 100 høner: 4 grupper af 25 høner fra forskellige områder og niveauer af huset.

Tjek at høner er blåfarvede på tunge, svælg eller kro

Beregn procentdelen af ”farvede høner” ud af disse prøver. En korrekt vaccinationsprocedure resulterer i, at mindst 90 % af hønerne farves blå.

Vi har lavet et skema du frit kan bruge, når du tjekker indtaget.

HENT: Hjælpeskema til overvågning af vaccineindtag

Har du spørgsmål, så er Ceva Fjer klar til at hjælpe

Kontakt Ceva Fjer