Automatisk Sprayer og Gel Dispenser til daggamle kyllinger

Sprayvaccination mod fjerkræsygdomme

Brug af sprayvaccination i rugerier er almindeligt i store dele af verden. Almindeligvis sprayvaccinerer man mod IB – infektiøs bronkitis. IB er yderst smitsom og er samtidig den mest udbredte fjerkræsygdom i verden. Ifølge Verdensbanken (World Livestock Disease Atlas, 2011) er IB den anden mest omkostningstunge fjerkræsygdom, næst efter fugleinfluenza.

De økonomiske omkostninger forbundet med IB er kyllinger og høner, der:

  • Får dårlig og uens vækst
  • Har svært ved at trække vejret
  • Har høj dødelighed
  • Er mere modtagelige for andre luftvejssygdomme (sekundære luftvejssygdomme)
  • Har fald i æglægning
  • Får skader på nyrerne og kræver behandling af skaderne med medicin.

Vaccination af daggamle kyllinger på rugeriet

En måde at mindske og endda forhindre de økonomiske omkostninger forbundet med IB er ved at vaccinere daggamle kyllinger på rugeriet. En høj vaccinationsdækning og en god kvalitet af tildelingen hjælper med at kontrollere IB i staldene. En af de vigtigste faktorer for at opnå det, er et udstyr, der tildeler IB-vaccinen nøjagtigt og ved at bruge den nyeste teknologi i sprayudstyret.

Det kan umiddelbart virke simpelt at vaccinere kyllingerne på rugeriet, men der er en del faktorer, som sammen kan give en dårlig tildeling og dermed en dårlig effekt af vaccinen. Fejlene kan undgås ved at have indsigt i hvilke elementer, der giver en høj kvalitet af vaccinationen.

En god sprayvaccination af høj kvalitet forudsætter 4 vigtige elementer

1. Sprøjtedysens udformning

Optimal dækning af vaccine i kasserne, så alle kyllinger modtager en korrekt dosis vaccine, afhænger blandt andet af sprøjtedysens udformning i forhold til kassens udformning. Med en kegleformet spraydysse vil det cirkulære spray-område overlappe, så kyllingerne i hjørnet af kassen ikke bliver sprayet med vaccine. Derimod er man med en moderne laminardyse garanteret en perfekt fordeling af vaccine på kassen, så ingen kyllinger undgår at blive sprayet med vaccine (se figur 1).

2. Ens dråbestørrelse

Dråbestørrelsen har betydning for effekten og optagelsen af vaccine. Små dråber øger risikoen for reaktioner efter vaccination, mens for store dråber ikke kan nå kyllingens øvre luftveje, derfor opnår kyllingen ikke optimal immunitet. Kegleformede spraydyser forårsager, at dråber overlapper og dermed dannes dråber af forskellig størrelse. Kun laminar-spraydyser giver ens formede dråber af den korrekte størrelse (se figur 1).

Laminarstrømning sprayvaccination af daggamle kyllinger fra Ceva
Figur 1. For at kyllinger i kassen på transportbåndet alle bliver ramt med vaccine, er det nødvendigt, at dråberne er ens i størrelsen, derved bliver strålen jævn og lige. Med en jævn og lige stråle (laminar), bliver hele kassen med kyllinger sprayet, så alle kyllinger bliver vaccineret.

3. Mængden af vaccine er konstant

En konstant mængde vaccine til hver kasse af kyllinger er vigtig. Vaccinesystemer, der kører med tryk, er følsomme for variationer i rugeriets ventilationssystem, som kan forårsage signifikante variationer i mængden af vaccine. De mere moderne sprayers bruger et nøjagtigt og pålideligt system, aktiveret med et trykluftsstempel. Systemet giver direkte kontrol med mængden af vaccine leveret til hver kasse med kyllinger og med ubetydelig variation.

4. Stort antal kyllinger og ingen spildtid

In-line sprayers tilbyder den bedste kvalitet af vaccine. De installeres direkte efter kyllingetælleren på transportbåndet eller som et stand-alone udstyr. In-line sprayers er meget velegnede til mellemstore og store rugerier. Kasserne stopper ikke på båndet, og på den måde er der ingen spildtid, samtidigt er fordelingen af kyllinger i kasserne ikke påvirket. Den vedvarende bevægelse af kassen på transportbåndet gør, at laminar-sprayen har 100 procent dækning og en perfekt ensformig størrelse af dråber. Samtidigt tillader systemet, at 100.000 kyllinger kan vaccineres i timen.

Med det samme udstyr er det muligt at tildel gel. Dråber af specialfremstillet gel dryppes ud over kyllingerne, som de efterfølgende spiser.

Gelen kan blandes med vaccine eller probiotika. På den måde får kyllingerne væske, coccidiose vaccine eller probiotika. Spray- og gelbarren er placeret lige efter hinanden på transportbåndet, uden at de indbyrdes påvirker hinanden.

In-line spray og gel-teknologien giver en højkvalitets vaccination med vand eller gel.

Monitorering og regelmæssige vedligehold er påkrævet for at gennemføre en god vaccination. Derfor tilbyder Ceva support og monitorering af udstyret.

Hvad gør Desvac IN LINE DUO Spray and Gel®?

The Desvac IN LINE DUO Spray and Gel® leverer både spray og gel i den samme maskine, og sikrer høj kvalitet af vaccinationen.

Optimeret dækning af kasser på grund af den flade dyse. Gel teknologien garanterer ens dråbestørrelse og ens fordeling af dråberne.

Alsidig - Homogen - Fuld dækning

Nøgletal og fordele

  • Dobbelte og uafhængige vaccine systemer
  • Frit stående system, som kan tilpasses ethvert transportbånd
  • Kontinuerlig og nem overvågning af udstyret
  • Cleaning In Place system (CIP) for at opnå bedre hygiejne
  • Flad dyse-teknologi med en dyseholder, der er nem at justere
  • Nøjagtig og præcis tildelingssystem af gel
  • Nem at håndtere for medarbejderne
DESVAC IN LINE spray & gel image

Tekniske specifikationer

Målrettet: Daggamle kyllinger

Vaccinations teknik: Spray og Gel

Dosis: Spray fra 10 ml til 20 ml, Gel fra 25 ml til 40 ml.