Farmvaccination er en mulighed som Ceva tilbyder

Global Protection Services (GPS) bruges til sygdomsovervågning

Global Protection Services er et sæt standard procedurer, der beskriver regelmæssig overvågning af sundhedsstatus på bedriftsniveau og gør det muligt at overvåge responsen på vaccination.

Overvågningen omfatter regelmæssig PCR og udtagning af blodprøver i vaccinerede flokke for at bekræfte, at det forventede immunitetsniveau er opnået samt vurderer smittepresset.

Ceva gemmer analyseresultaterne sikkert i sin database, som kun Ceva’s medarbejdere bruger til at lave fortrolige rapporter til egne kunder om sygdomssituationen på kundernes egne farme.

Ceva har siden 2020 overvåget danske slagtekyllinger for infektiøs bronkitis (IB) og gumboro (IBD) i danske slagtekyllinger.

Hvorfor tager man blodprøver af kyllinger?

Blodprøver udtages så tæt på slagt som muligt – minimum på kyllinger på 30 dage – enten i besætningen eller på slagteriet. Blodprøverne udtages på paperstrips, der efter de er tørret, gør det meget nemt at håndtere prøverne og sende dem til laboratoriet med almindeligt brev.

Udtages der også prøver til PCR, kan de gemmes ved at nedfryse for IB minimum cecal tonsiller og luftrør og for gumboro bursa fabrici. Materiale fra de organer kan også opbevares som tørsvab eller på FTA kort for at afvente blodprøveresultaterne. Hvis værdierne på blodprøverne er høje og dermed indikerer virusinfektion, kan PCR prøverne sendes afsted for at blive sekventeret og typiseret.

Når blodprøverne tages regelmæssigt i besætningerne, kan en baseline for virus- og vaccine-antistofværdier fastslås, som viser, hvor kyllingernes prøvesvar befinder sig, når det er fredstid, og virus er under kontrol. Det kan være særligt vigtigt, hvis man normalt vaccinerer sine hold, og kliniske symptomer derfor ikke bliver tydelige eller der, for gumboro, er tale om den subkliniske form, som ikke giver synlig sygdom hos kyllingerne.

Blodprøverne vil vise om kyllinger har mødt virus, fordi antistofværdierne vil ligge højere, når der er tale om naturlig virusinfektion end blot vaccination.

Overvågning giver sikkerhed

- i hvert fald ved sygdom og sundhed

En paperstrip blodprøve på det rette tidspunkt er en simpel og billig måde at sikre dig vigtig viden om sygdomme i din besætning.

Papertrips er nemme at bruge. De sendes til laboratoriet med almindelig post.

Til slagtekyllinger anbefaler vi: 10 blodprøver lige inden slagt

Til  høner anbefaler vi: hver 12. uge

– det hjælper til at holde fokus på de sygdomme, der kan forstyrre produktionsresultaterne.

Her er Ceva’s fjerkrædyrlæge Johanne Juul ved at gøre blodprøver klar til laboratoriet.

Praktiske eksempler på data ved overvågning for IB og Gumboro

Overvågning for IB, infektiøs bronkitis_Ceva
Søjlerne viser gennemsnitsniveauet af antistofværdier (titerværdier). Når kyllingerne er vaccinerede, vil værdier over 2500 indikerer naturlig infektion i flokken, også hvis flokken er vaccineret.
Overvågning for gumboro_Ceva
Søjlerne viser gennemsnitsniveauet af antistofværdier (titerværdier). Når kyllingerne er vaccinerede med “milde” gumboro vacciner bliver værdierne ikke højere end 3000. Derfor indikerer værdier derover naturlig virusinfektion i flokken. Hvis kyllingerne er vaccinerede med en mere “hot” vaccine, kan værdier op til 8000 skyldes vaccinationen.

Ceva tilbyder også sundhedsovervågning hos høner

For ægproducenten er det vigtigt at følge et omfattende vaccinationsprogram fra opdræt til æglægning for at forebygge alvorlige sygdomme og sikre en sund og stabil produktion.

Blodprøver med regelmæssige intervaller efter vaccination kan vise hønernes antistofproduktion og bekræfte vaccinations virkning eller vi kan vi følge sygdommenes indtog i besætningen og i hvilket omfang hønerne påvirkes.

Overvågning for infektiøs bronkitis hos høner_Ceva
Søjlerne viser gennemsnitlige værdier for IB i 2 huse med æglæggende høner, der boostes hver 10. uge med IB vaccination.

Har du spørgsmål til overvågning eller andet, så er Ceva Fjer klar til at hjælpe

Kontakt Ceva Fjer